Sjuk utomlands

Hejsan!

Jag hoppas att ni läsare gillar min blogg och tycker det är intressant att läsa om mitt studieår i Peking^~^ Men förutom allt fantastiskt jag vart med om har det självklart hänt att jag har blivit sjuk då och då och nu ska dela med mig och tipsa er andra vad man kan göra om man blir riktigt sjuk när man är långt hemifrån.
Jag har under november och december haft det jobbigt med magsjuka, urinvägsinfektion och till och med njurcysta.
Magsjukan tror jag berodde på att jag av ren olyckhändelse drack lite av kranvattnet, vilket man INTE ska göra här. Jag sprang in på toan 3 på natten och kom tillbaks till sängen halv 6 på morgonen. Magsjuka kan man ju inte göra så mycket åt än att bara vila och låta kroppen göra sig av med skiten man har fått i sig. Det blev bätte när jag fick dricka lite te, coca cola utan kolsyra och såklart vila. Sen provade jag att äta lite misosoppa innan jag provade fast mat, det är bra för magen det^^
~
Urinvägsinfektion kan man få av flera orsaker, när jag fick det gick jag till skolans sjukhus för att få medicin utskrivet, vilket jag fick, men så hittade de någonting i min njure, något som liknade en knöl. "It looks like you have a lump" sa de på svag engelska och skickade mig till ett större sjukhus. Det visade sig att jag hade njurcysta. Och under flera dagar fick jag strula med pappersarbete och åka fram och tillbaka till sjukhuset. Som tur var följde min pojkvän med mig alla gånger och stöttade mig, våran kineiska är hittills okej men det var riktigt jobbigt eftersom det är få i Kina som kan prata engelska och vi fick kämpa oss fram med vår kinesiska. Efter att ha pratat med mina föräldrar om hur det gått tog de från Sverige kontakt med ett par svenska företag här i Peking, de kontaktade mig och jag fick prata med en norsktalande kinesiska som följde med och tolkade åt mig nästa gång jag åkte till sjukhuset. Det var riktigt skönt att ha en tolk med mig så jag slapp behöva oroa mig för att göra misstag. Det visade sig att jag är född med en annorlunda njure men den är helt ofarlig och jag behöver inte gå tillbaka till sjukhuset. Jag vart verkligen lättad för detta♥ Men riktigt rädd var jag......
 
Nu ska jag ge tips till er andra om som kan vara bra att tänka på om ni blir sjuka när ni är utomlands:
Innan ni åker~

1. Sök upp och kontakta svenska företag i det land ni ska resa till, till exempel Svenska Kyrkan eller svenska ambassaden och spara deras nummer. De kan alltid vara till hands om ni behöver hjälp.

2. Om ni inte redan har, skaffa Skypekonto, då kan ni ringa gratis till era vänner och familjer hemma^^ OBS bara gratis på datorn, används skype på telefon får man betala.

3. Packa ner egen medicin hemifrån som ni utan att oroa er för att missförstå språkmässigt kan äta. 

4. Skaffa sjukförsäkring! Det är jätteviktigt. Då slipper ni betala jättedyra avgifter. Sjukhusen här i Kina till exempel är väldigt dyra.

När ni kommer fram! Oavsett om ni har åkt till ett land nära eller långt ifrån Sverige har ni ändå kommit till ett annat klimat~

1. Drick ordentligt med vätska, det är alltid bra oavsett var du är någonstans.

2. Var nogrann med handhygienen. Ha med en liten flaska handsprit eller våtservetter. Ska du dock som jag stanna utomlands länge kan du långsamt ta det lite lugnare med det så att din kropp också får en chans att vänja sig vid det nya klimatet, annars kan du faktiskt lättare bli sjuk om inte din kropp får vänja sig.

3. Om du blir riktigt sjuk och behöver sjukvård, kontakta någon av de svenska företagen som finns i landet och hör om de kan fixa en tolk åt dig, antingen en som följer med dig eller tolkar på telefon. Tveka inte att ringa, de finns där för att hjälpa dig.  

4. Håll dig till dina vänner, pojk/flickvän eller familjen, det känns alltid bra att ha dem till hands när man är sjuk.

5. När man är sjuk, då är det vanligt att man längtar hem som mest till vännerna och familjen. Jag gjorde en regression minns jag dvs jag blev sex år igen och längtade hem till mamma när jag blev sjuk *^^* Ring dem på skype och prata med dem. Jag lovar att då känns det som om man är mindre långt hemifrån.

Jag hoppas att detta var till nytta för er. Stay Healthy!

别感冒了!

気をつけて!

^ ^

 

 

 

  
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Therese:

Fy :( Hoppas det inte händer igen gumman <3 Saknar dig mycket <3

2 MissNosebleed- En av Sveriges största Alternativa Konstblogg!:

sv: Hahaha du driver? tyckte du dom var goda? xD
Hhaha nej vad kul! Åh skulle vilja se deras ansiktsuttryck!
Massa kramar från sverige<3

3 Malin:

Håll dig frisk nu! Jag vill att du är välbehållen när du kommer hem! :P

Hoppas allt är bra! Miss you ;) <3

4 mamma:

puss min gumma

5 Emelie:

Saknar dig! <3 Ta hand om dig! Och ha det så kul-nytt år, nya äventyr ;D

Kommentera här: