Kurosawa Akira 黒澤明

Hello!
Gillar ni gamla filmer? Då är vi två om det. Jag tycker jättemycket om gamla och klassiska filmer. De är de som har inspirerat senare filmer, det är därifrån de flesta ideer till filmer idag kommer ifrån. Men jag tänkte inte bara prata om gamla filmer idag utan om en väldigt känd regissör från Japan, Kurosawa Akira! Har ni hört talas om honom? Ni som är Star Wars fans kanske har hört talat om honom? Han var (och är fortfarande) en av Japans mest kända regissörer. Det är han som har gjort filmerna Drunken Angel, Rashomon, Seven Samurai, Red Beard etc.  
Akira hade studerat konst men kom in i filmbranschen på 30-talet. Först jobbade han som en regiassistent men några år senare gjorde han sin stora debut film Drunken Angel tre år efter Andra Världskriget. TIllsammans med skådespelaren Mifune Toshiro 三船 敏郎 gjorde de det som påstås vara Kurosawas debutfilm. I 20 år gjorde Kurosawa och Mifune 16 filmer tillsammans. Det står på vissa sidor att de blev nära varandra men det kan uppfattas på olika sätt. Enligt min sambo, som är japan och ett fan av Kurosawas filmer, vart Mifune och Kurosawa inte så förtjusta i varandra. Men det är inget som är säkert, I guess we will never know. 
 
George Lucas, han som gjorde bland annat Star Wars och Indiana Jones, var en beundrare av Kurosawa. När han skapade Star Wars gjorde han det med inspiration från några av Kurosawas filmer. Han tänkte också att Mifune skulle spela Obi-Wan Kenobi men det ville inte Mifune, riktigt varför vet jag faktiskt inte. Men jag tror han hade varit bra som Obi-Wan. 
 
Här är en video från Youtube. ni kanske vet Watch Mojo.com.
I det här klippet rankar de Top 10 av Kurosawas filmer- 
 
Enjoy!